Search This Blog

Thursday, November 24, 2011

„ Wall Street ‟ издание на антидемократија!

По сѐ изгледа дека двомесечните демонстрации на Американците се приближуваат до степен на ескалација. Полициската бруталност ги преминува сите граници, а најтрагичен е фактот што ваквиот однос и случувања доаѓаат од токму „најдемократската“ земја во светот – Америка. Баш тоа е причината што овие луѓе го покажаа своето незадоволство од лицемерието на Американската политика, која не само што ширум светот дели правда и се меша во одлуките за иднината на туѓи држави, туку и во јадрото на својот народ ги пропагира истите „вредности“, а го прави спротивното. Со тоа ја загрозува стабилноста на општеството, а и недовербата и гневот кај граѓаните се повеќе расте.Инаку движењето се одвива под мотото „ Окупирај го Вол Стри “ и тоа несомнено се случува. Не само во Њу Јорк, туку и во останатите градови од САД, а поддршка демонстрантите добиваат и од Европа. Полицијата се обидува да ги спречи со преземање на мерки, па така во изминатиот период се уапсени преку 200 луѓе, меѓутоа мерките на полицијата се вон секаква контрола и граница на нормално.


Поголема социјална правда, слобода на изразување, еднаквост за сите, ожувување и развивање на демократскиот дух е основата на демонстрациите на Вол Стрит. Цврсто зад тоа стојат илјадниците протестанти кои велат : „Тие можат да ги апсат луѓето, но не можат да ја уапсат идејата“. „ Одиме на Блискиот Исток и таму божем ја шириме демократијата, а нашата влада ја гуши демократијата овде. Колку е тоа лицемерно ? – е прашањето што секој од нив го поставува.

Со примена на бруталноста од страна на полицијата се прекршуваат човековите права на слободно изразување и право на мирен протест и борба против неправдата. Се омаловажува правото што секој го поседува, да се изјасни и бунтува против неправилностите во општеството на мирен начин, и сето тоа заради општо добро. Непочитување на привилегијата да се биде индивидуа со сопствено мислење, притоа злоупотребувајќи ја позицијата што самиот народ ја пружа на одредени личности на врвот. Токму народот е причината што тие личности се на врвот и се одбрани за предводници на стадото, кое откако ги донело на врвот, не добива право и можност да го искаже своето мислење. Но, токму оние што ве носат на врвот и ќе ве натераат повторно да го допрете дното.
Промена на моменталниот систем е желбата на овие луѓе, кои се обидуваат на секој можен начин да испратат порака до светот, да бидат слушнати, да допрат до свеста на останатите, чии мозоци се испрани, кои се изманипулирани од оние на врвот и не ја согледуваат вистината. А таа е дека во ова модерно време, кое нуди толку можности, време на промени, откритија и револуции, ова е најважната. Револуцијата на народот кој со сета сила се обидува да создаде историски момент, момент кога работите ќе дојдат на свое место, време кога народот ќе ја преземе власта во свои раце, време кога секој ќе има право да го искаже своето мислење, без притоа да биде осуден заради истото, време на еднаквост, рамноправност и слога. Време на ДЕМОКРАТИЈА и почитување на ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА!

No comments:

Post a Comment