Search This Blog

Sunday, November 27, 2011

Што застарено, што нарачано

    Толку од демократијата и од правото на јавност и информираност во демократската земја. Не ми е јасно ја градиме или ја поткопуваме демократијата? Некои работи како да се доста измешани, демократија е народот да владее или да се владее со народот, народот да биде известен за да може да одлучи по прашања кои се во негов интерес или немора ништо да знае, нека си гласа и нека си трае. Седницава за политички прашања даде одговори на повеќето од горенаведените прашања. Седница наменета за пратенички прашања, прашања кои служат јавноста да се информира за причините поради кои е некоја одлука донесена, притоа прашањата треба да бидат директни и јасни, а на ист таков начин и да се даде одговор - директно и јасно, без заобиколувања.  
Според севкупниот изглед на седницата, единствено што ни се разјасни е дека ништо не ни е јасно. Јасно е само дека препукувањата се сеуште во тренд, и наместо прашања и одговори, ние слушаме -„А што е со вас тогаш и тогаш....“ или повратно -„Е, што ние тогаш, а вие кога направивте она и она.....“, мислам дека јасно ни е на сите кој што направил, и јасно ни е дека тоа од минатото таму и треба да се остане, дај да се фокусираме на иднината. 
Прашањата од опозицијата беа застарени, што до сега милион пати ги повториле и на прес конференции, и на редовни седници, одговори за нив се има дадено, какви такви никакви, сепак на оваа седницава, специјална за прашања и одговори, си повторивме се, во случај да не заборавиме, дека всушност оние кои луѓево ги донесоа во парламент и ги ставија на тие позиции, не треба ништо да знаат, баш ништо.
Прашањата од членовите на владејачката партија, по правило секогаш се договорени и нарачани, нема потреба да се дискутира за нив, мислам тоа во ред е, они треба да кажат што е позитивното во нивната работа, а овие од опозицијата, да го кажат она што не чини, па ние сами да си одлучиме до каде сме. Е за таков систем малку ќе почекаме. Освен што сите знаеме дека прашањата им се договорени, па овој пат имаме и доказ, слика од „Фокус“, но не се дигна некоја голема фама околу тоа, ништо страшно, тоа е нормална работа, така функционираме ние.
Нека си продолжат да си работат така како што сакаат, нека си носат одлуки така како што сакаат, а кога ќе дојде време за избори, ние ќе кажеме што сакаме и кој сакаме да одлучува за нашата иднина и верувам изборот нема воопшто да биде различен, се истите луѓе, се истите партии, епа тогаш како да очекуваме нешто да се смени, кога ни луѓето не се сменети?

No comments:

Post a Comment