Search This Blog

Thursday, November 24, 2011

Обезбедувањето на основните права по малку заборавено

  Борбата за почитувањето на основните, природни права на човекот, право на живот, право на слобода и право на сопственост, се чини дека одамна е завршена. Во останатите земји да, барем овие основниве се загарантирани и исполнети од страна на државата, бидејќи нели затоа и е создадена државата, за да ги регулира овие основни права на секој човек.

Во Македонија, последниве години, криминалот е дојден до загрижувачко ниво, а за причина се наведува сиромаштијата и исполнувањето на основните потреби за живот. Па и кога ќе размислиме има логика. Човекот е битие кое во својата природа е способно да се навикне на се, и да успее да излезе на крај со било која ситуација, несвесно избирајќи го полесниот начин. Се оддава на криминал, кражби, а тие колку и да се “ситни“, во одреден момент излегуваат од контрола па и доаѓа до поголеми трагедии. Се само за да се опстане во ова сурово општество, а посебно суровото македонско општество, каде државата, било кој и да ја води, не ги регулира потребите на граѓаните туку единствено и само единствено своите потреби.

Дали ние тоа одиме назад? Се враќаме ли на времето кога од почеток треба да се учиме што е добро, а што лошо? Бидејќи, како што се проценува, сиромаштијата проследена заедно со губењето на моралните вредности е главната причина за непочитувањето на туѓото. Моралните  вредности се толку изменети што мислам дека треба да седнеме и повторно да ги учиме, бидејќи не само што се сменети, туку и оние вистинските се целосно заборавени.
Додека ние тука полемизираме во празно, оној кој треба да направи нешто воопшто не полемизира на оваа тема и тоа исполнето од глава па до пети - државата!!! Сега и таа треба од ново да учи што и е функцијата и на неа и на луѓето што ја водат, но подобро од некаде да почнеме затоа што криминалот расте, а државата и подброто утре се намалува. Секој гледа само од каде да извлече за да може да го закрпи месецот, за да обезбеди достоен живот за себе и за своето семејство, притоа не загледувајќи по кого се гази за да дојде до задоволно ниво во својот живот. Така било и во најраното општество, се додека на еден не му текнало да ги обедини сите и тој да владее за да ги регулира тие меѓучовечки односи, за да престанат луѓето да си ги газат секој на секого правата кои мора да ги имаат. Дошло до кулминација и тука застанале, е во Македонија решиле да завртат круг, сега пак си ги газиме едни на други правата со една разлика - имаме владетели, но не за да не доведат во ред туку за уште повеќе меѓусебно да не разлутат.

No comments:

Post a Comment